Bensaa suonissa | Hinnerjoen Yritys

Bensaa suonissa

Suomi on autourheilun luvattu maa. Suomesta ovatkin lukemattomat mestarit kotoisin niin formuloiden kuin myös rallin puolella. Viimeisimpinä tähtinä ovat loistaneet rallin puolella Mikko Hirvonen ja Jari-Matti Latvala, formulan puolella taas on jännitetty jo useamman vuoden ajan Kimi Räikkösen kisojen tahtiin. Rallissa kuten autokilpailuissa yleensäkin yhdistyy parhaimmillaan moottorin jylinä, kihelmöivä jännitys sekä ammattilaisten taidonnäytteet.

Bontanadines / Shutterstock.com

Bontanadines / Shutterstock.com

Ralli on herättänyt viime vuosina paljon keskustelua turvallisuuden näkökulmasta. Sääntömuutokset iskivät ensin formulakisoihin, kun onnettomuudet alkoivat seurata toinen toistaan. Kaikissa urheilumuodoissa kehitys ja tulosten parantaminen on luonnollista, ja rallissa sekä muussa autourheilussa se tapahtuu nopeuksien suhteen. Nopeuksien kiihtyessä myös riskit kasvavat. Monissa kilpailuissa onkin käynyt siten, etteivät turvallisuusmuodollisuudet ole pysyneet lajikehityksen mukana. Ulosajot ja kolarit ovat muuttuneet yhä yleisemmiksi sekä vaarallisemmiksi. Formuloiden kiristyneet määräykset saivat monet valittamaan lajin tylsyydestä ja siirtymään rallin pariin, jota pidetään formuloita ronskimpana lajina. Turvallisuus on kuitenkin myös osa rallimaailmaa ja nykyisin se otetaankin ralleissa hyvin vakavasti. Ilman turvallisuuden varmistamista ei kisoissa ole kunnon kisatunnelmaa. Autourheilun ykkösmaan titteliä pitelevä Suomi voi näyttää esimerkkiä rallikilpailujen toteuttamisesta turvallisena ja samalla viihdyttävänä tapahtumana.

limon_rally2-thumb-450x285-136527

Moottoriurheilu, pokeriturnaukset, ravit ja metsästys mielletään usein miesten urheiluksi. Lajeissa on kuitenkin edustettuna myös raudankovia naisia niin ammattilaisina kuin myös katsomossa. Miesvaltaisen urheilulajin leima alkaakin karista, kun yhä useammassa pokeriottelussa pöydässä istuu naisia, eikä hameväki ole eräharrastuksissakaan enää mikään kummastus. Lajeja yhdistää jännitys ja latautunut tunnelma, joka tihenee huippuunsa kun pokerihai tekee ratkaisevan siirron, rallikilpailussa ylittyy maaliviiva tai raveissa tuntematon yllättäjä nousee takarivistä vieden voiton. Lajeja on nykyisin helppo seurata myös netistä, vaikka todelliseen tunnelmaan pääseekin parhaiten paikan päällä. Pokerimaailman uutisia ja turnauksia voi seurata PokerStars.eu -sivustolta, joka on jokaisen pokerista kiinnostuneen valtaväylä netissä.

aston_marton_PS_logo

Maailmassa on monenlaisia rallikilpailuja, pienempiä ja isompia, vaarallisia ja ohjeiden mukaan järjestettyjä. Monia rallikilpailuja voi seurata netin kautta tai jopa televisiosta mutta todellisten rallifanien mielestä vain paikan päällä seurattu rallikisa on rallia parhaimmillaan. Seuraavaksi käymme läpi, mihin rallikisoihin kannattaa keskittyä tulevilla kausilla.

Kuplavolkkarit

Volkswagenin valmistama Beetle, lempinimeltään kuplavolkkari, on yksi maailman suosituimmista automalleista. Monelle kupla on harrastus ja sen ympärille onkin keskittynyt ennennäkemättömän suuri ja harras lauma volkkarin pyöreän muodon faneja. Eri maissa on omia kupla-seuroja, jotka järjestävät kokoontumisia ja kilpailuja. Yksi maailman suurimmista kuplatapahtumista on The Beetle Challenge, joka järjestetään Englannissa. Kuplavolkkareita viliseekin silmissä kaikissa eri väreissä ja eri tavoin viriteltyinä. Kuplat ovat yksiä autourheilun kauneimmista ajokeista, ja niiden tuunaaminen on aivan oma lajinsa. Alan innokkaimmat harrastajat saattavat käyttää silmäteriinsä valtavia summia rahaa. The Beetle Challenge -kilpailu keskittyy kuitenkin olemaan koko kuplakansan jokamiesluokka. Siihen voi osallistua lähes kuka tahansa kuplan omistaja, joka on kiinnostunut kisaamisesta ja auton tuunaamisesta kisamalliseksi. Suomessa jokamiesluokassa kilpailee mm. suosikkijoukkue Murska-Arska Team. Tiimi on pärjännyt hyvin luokassaan, joten volkkarissa tuntuu olevan potkua. Kuplan kanssa touhuaminen on silti paljon muutakin kuin pelkkää kisaamista. Autoja ei ole valmistettu vuoden 2003 jälkeen, joten jokainen malli on jo itsessään harvinaisuus. Kupla-urheilu onkin oma lajinsa, jossa auto on selvästi kisaa tärkeämpi.

Sierra del Tigren ralli

Meksikossa ajetaan useampia kovatasoisia rallikilpailuja, joista yksi on Sierra del Tigren vaativa koettelemus. Maassa ajetaan lukuisia soraralleja, sillä maasto soveltuu erinomaisesti juuri näihin kilpailuihin. Sierra del Tigren ralli on myös soramaastossa ajettava ja se on vaativa niin autoille kuin myös kuljettajille ja karttureille. Kisasta tekee tiukan epätasainen maasto, viettävää soramaata, isoja kiviä, isoja kuoppia ja yllätyksiä. Kisalle onkin tyypillistä isot keskeyttämisprosentit, ja kisan lähestyessä loppuaan voi tien varrelta löytää lukuisia ulosajaneita ja autorikoista kärsiviä. Sierra del Tigre muodostuu useista erikoiskokeista, joissa parhaimman yhteispisteluvun kerännyt kruunataan voittajaksi.

Enduropale de Touquet

Yksi mielenkiintoisimmista moottoriurheilukilpailuista on Pohjois-Ranskassa ajettava Enduropale. Se on moottoripyöräkilpailu, joka ajetaan hienolla valkoisella hiekalla. Rata on rakennettu täysin esteettömälle ranta-alueelle ja haasteeksi muodostuukin mikäpä muukaan kuin hiekka. Kilpailu on maailman suurin moottoripyöräkilpailu ja se muuttaa pienen rantakaupungin arkipäiväisen tunnelman täysin. Kisaa saavutaan seuraamaan sankoin joukoin ympäri maailman, ja itse rantaelämä kuuluu osana kisojen tunnelmaa.