Ralli Suomessa | Hinnerjoen Yritys

Ralli Suomessa

Suomalaiset ovat autokansaa. Pienestä maasta on ponnistanut maailman kilpa-autoilusarjoihin useita menestyjiä kuten Ari Vatanen, Juha Kankkunen, Markku Alén, Mika Häkkinen tai Kimi Räikkönen. Sorateiden kasvatit päätyvät usein rallisarjoihin, mutta myös moottoriradoilla ajettaviin Formula- tai katuautosarjoihin. Kuitenkin menestyksen siemen kansan innostuksen muodossa on kylvetty asfalttiradoilla – Helsingin keskustassa Eläintarhan ajot 50-luvulla vetivät parhaillaan jopa 85 000 katsojaa. Lisää vettä myllyyn iski Timo Mäkisen vuoden 1965 voittama Monte Carlon ralli.

70-luvun lopulta saakka ajettua rallin maailman pääsarjaa World Rally Championship eli WRC-sarjaa 80-luvulla johti suomalaiset voittaen puolet mestaruuksista. 90-luvulla Tommi Mäkisen johdolla mestaruuksia kerättiin vielä enemmän. 2004 vuodesta lähtien mestaruussarjaa on tosin dominoinut ranskalainen Sébastien Loeb aina kauteen 2013 saakka, jolloin maanmiehensä Sébastien Ogier voitti mestaruuden. Kuitenkin myös 2000-luvulla on rallin pääsarjassa mukana suomalaisia, kuten kahdesti mestaruuden voittanut Marcus Grönholm, F1-radoilta rallisarjassa poikennut maailmanmestari Kimi Räikkönen, Jari-Matti Latvala sekä Mikko Hirvonen.

Miten pienestä maasta riittää näin paljon ainesta pienillä resursseilla ponnistaa maailman huipulle? Maaseudulla pojat saattoivat saada peltoauton jo kun jalat ylettää polkimille ja näkee ratin takaa tielle. Näillä autoilla sitten jo nuoresta pitäen saadaan kerrytettyä tuntumaa ja luodaan pitkäaikainen side öljyisten ja kuraisten remonttien myötä autoihin. Pellolla ja pihateillä ajellessa ei körötellä, vaan nuoruudeninnolla haetaan vauhdin hurmaa. Harvaanasutussa Suomessa on satoja ja taas satoja kilometrejä syrjäisiä ja hiljaisia sorateitä. Rallin harrastamisesta ei edes puhuta ennen kuin siihen hankintaan kunnon kalusto. Kun joukkoliikenteen saavuttamattomissa oleva nuoriso kulkee joka tapauksessa autolla pitkät välimatkat, tulee autoilu taatusti tutuksi. Vastuullinen joukko sulkee tien ja järjestää vartioinnin mahdollisen tienomistajan luvalla, jolloin harjoittelu käy turvallisesti.

2000-luvun aiempiin vuosikymmeniin verraten vaatimaton suomalainen rallimenestys pääsarjassa on arveltu johtuvan muun muassa resurssien puutteesta. Pienellä markkina-alueella sponsoritulot eivät ole kummoisia, jolloin korkealle on hankala ponnistaa. Niin tai näin, väkilukuun suhteutettuna on Suomi edelleen ehdotonta kärkikastia kansainvälisessä vertailussa niin sora- kuin asfalttiradoillakin. Lupaavia nuoria kuljettajia on paljon. Kuka on seuraava Flying Finn, lentävä suomalainen? Se jää nähtäväksi.