Car orienteering – autosuunnistuksen aatelia | Hinnerjoen Yritys

Car orienteering – autosuunnistuksen aatelia

Car orienteering, suomalaisittain autosuunnistus, on autourheilun muoto, jossa kilpailijat suunnistavat karttaa käyttäen heille entuudestaan tuntemattomilla teillä. Erityisesti Pohjoismaissa suositun lajin pääpaino on enemmänkin suunnistuksessa, perinteisen rallikilpailun sijaan. Lajissa on myös mahdollisuus kilpailla kansainvälisesti, kansainvälinen liiga tunnetaan lyhenteellä NEZ (North European Zone Auto Navigation).

Suunnistaminen

Koska kilpailijat joutuvat ajon aikana myös suunnistamaan maastossa, joka ei ole heille entuudestaan tuttu, muuttuu rallikilpailun luonne täysin. Kaahailun sijaan pääpaino kääntyykin suunnistamiseen, sillä pienienkin suunnistusvirheiden takia voi menettää helposti paljon kallista aikaa. Lisäksi suunnistus on myös tarkkuutta ja keskittymistä vaativaa puuhaa, jonka hallitseminen vaatii vuosien harjoittelua. Saati sitten, jos joutuu suunnistamaan ralliauton kyydissä korkeissa nopeuksissa!

midnattssolsrallyt-lancia

Suunnistaminen tapahtuu kartan ja kompassin avulla. Kartta tulee suunnata maaston mukaisesti, että kartalla näkyvät kohteet tulevat vastaan oikeilla puolilla, karttaan nähden. Apuna suunnistamisessa käytetään teiden lisäksi puhelin- ja sähkölinjoja ja muita mahdollisia maamerkkejä. Kuten aikaisemmin mainittiin, kisoissa pärjätäkseen, ei ole varaa tehdä virheitä suunnistaessa, muuten palkintosijoille sijoittuminen jää vain haaveeksi.

Kansainvälinen liiga

Autosuunnistus toimii kansainvälisen NEZ liigan alla. NEZ:in kotisivut tarjoavat lajin harrastajille ja lajista kiinnostuneille paljon hyödyllistä tietoa. Sivuilta löytää mm. tietoa itse organisaatiosta, kilpailujen säännöistä, kilpailujen tuloksia, tulevien tapahtumien kalenterin sekä arkiston. Liiga kattaa alleen suuren määrän erilaisia autourheilulajeja, autosuunnistuksen lisäksi NEZ:in alla kilpaillaan mm. kartingissa, perinteisessä rallissa ja rallicrossissa.